31 oktober 2023

Meet Maya Kingma

Img 7722

Je sport nu een tijdje bij Studio Perfect. Hoe ben je bij ons terecht gekomen en hoe bevalt het je tot nu toe?

Ik ben Olympisch triatleet en ik ben al drie keer top 10 op het wereldkampioenschap geëindigd, ik heb ook deelgenomen aan de Spelen in Tokio (11e en 4e) en nu ben ik in voorbereiding op de Spelen in Parijs. Na onze verhuizing naar Deventer in 2022, ging ik op zoek naar een plek om krachttraining en mobiliteitsoefeningen te kunnen doen. Ik hoorde veel enthousiaste verhalen over Studio Perfect. Voordat ik lid werd kreeg ik tijdens min eerste bezoekje een rondleiding. Voor mij zijn een goede sfeer, veel materialen en genoeg ruimte belangrijk. Ik zag meteen dat er een fijne sfeer hing en alle ruimte materialen en voor handen waren! Ik werd meteen lid en de afgelopen maanden heb ik hier al veel gebruik van gemaakt.

D8f59206 54ae 4af1 8cf2 Fcfce84645c5
Foto: @madebycharfotografie

Hoe ziet jouw sportweek er uit?

Gemiddeld train ik zo’n 25 tot 30 uur per week, exclusief rek, mobiliteit en krachttraining (en reistijd). Zo’n week bestaat meestal uit vijf zwemtrainingen van 1.5 uur, zes fietstrainingen en om de dag een hardlooptraining. Op de dagen dat ik niet hardloop, kom ik naar Studio Perfect voor de krachttraining die ik vaak combineer met mobiliteitsoefeningen. Dit betekent dat ik dus bijna altijd twee of meer trainingen per dag doe.

Img 7724

 

Welke invloed heeft krachttraining op jouw sportprestatie?

Ik heb een zwemmersachtergrond, waardoor vooral de belasting van hardlopen een uitdaging is. Vooral hiervoor zet ik krachttraining in. Zo train ik hardloop specifieke spiergroepen en bewegingen. Dit helpt mij om zonder meer te moeten lopen, wel sterker te worden én de looptrainingen die ik doe, beter aan te kunnen. Mijn focus bij krachttraining ligt minder op het fietsen en zwemmen, maar ook daarvoor doe ik soms versterkende oefeningen. Voor het zwemmen ga ik vooral aan de slag met mobiliteit.

0a937f0a 6102 42cc 934c 46d82a09a648
Foto: @madebycharfotografie

Door de ogen van een atleet: NK – WK – Olympische Spelen, wat heeft jouw voorkeur en waarom?

De magie van de Olympische Spelen is natuurlijk de grootte van het evenement en om met zoveel verschillende sporters samen in het Olympisch dorp te verblijven. Bij mijn debuut op de OS in Tokio 2021 was die magie helaas een heel stuk minder vanwege de corona pandemie. Maar zeker in de grote eetzaal, was het zien van al die verschillend getrainde lichamen bijzonder. Een groter gevoel van de Spelen hoop ik volgend jaar in Parijs mee te maken. Echter, sporttechnisch heeft het WK mijn voorkeur. Daar staan elk jaar opnieuw de beste atleten van de wereld aan de start, zonder beperkingen van maximale aantallen per land. Het NK is wat minder groot in onze sport, maar het in 2021 werd ik Nederlands Kampioenstrui op de Olympische afstand en het was wel heel mooi om die trui te mogen dragen!

Img 7723

Volg Maya op:

Insta: @mayakingma
website: www.mayakingma.nl

Scherm­afbeelding 2023 10 31 Om 15.09.28