28 september 2022

We denken allemaal graag dat leden in onze les harder werken dan thuis. De krachtige combinatie van een goede instructeur, een pompende studio en een groep leeftijdsgenoten die er helemaal voor gaan, zou niet moeten opwegen tegen een computerscherm in een huiskamer, toch? Nou, nu hebben we de wetenschap om het te ondersteunen…

Bp Facebook

Een pilot studie van het Les Mills Research Lab vergeleek inspanning- en plezierniveaus tussen een live les in de sportschool en twee digitale formats (livestream en on demand) van dezelfde workout, met verrassende resultaten.

We denken allemaal graag dat leden in onze les harder werken dan thuis. De krachtige combinatie van een goede instructeur, een pompende studio en een groep leeftijdsgenoten die er helemaal voor gaan, zou niet moeten opwegen tegen een computerscherm in een huiskamer, toch? Nou, nu hebben we de wetenschap om het te ondersteunen…

Een les volgen in de sportschool levert betere resultaten en meer plezier op dan dezelfde workout thuis digitaal doen, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat in juni 2022 op de American College of Sports Medicine (ACSM) conferentie werd gepresenteerd.
In de pilotstudie van het Les Mills Research Lab werd een traditionele fitnessles in een sportschool vergeleken met livestream- en on-demand-sessies thuis waarbij dezelfde workout werd uitgevoerd. De gemiddelde hartslag van de deelnemers was 14% hoger tijdens de fitnessles in vergelijking met de livestream- en on-demand-sessies, ondanks het feit dat het precies dezelfde lesvorm en versie was.

Deelnemers vonden live lessen aangenamer

De deelnemers motiveerden hen niet alleen om harder te werken, maar vonden de workout in de sportschool ook 13% leuker en 14% bevredigender dan de twee digitale workouts.

Onderzoekers denken dat de grotere intensiteit en de positievere perceptie van een fitnessles kan worden toegeschreven aan wat zij ‘groepsgevoel (groupness)’ noemen. De term werd bedacht nadat eerder onderzoek van Penn State University had aangetoond dat mensen in live groepslessen meer individuele inspanning, plezier en voldoening ervaren als gevolg van het samen trainen in een studio, vooral wanneer hun bewegingen gesynchroniseerd zijn.

Dr. Jinger Gottschall, adjunct-hoofddocent aan de Universiteit van Colorado en hoofdonderzoeker van het onderzoek, zei: “Onze bevindingen tonen aan dat we echt sociaal zijn als het op sporten aankomt – samenzijn brengt het beste in ons naar boven.

“De combinatie van sporten in groepsverband, onder leiding van een instructeur, in een fitnessstudio, zorgt voor een meer impactvolle en meeslepende workout dan wanneer je dezelfde les thuis volgt via livestream of on demand. Meer plezier hebben en je verbonden voelen vergroot ook de kans dat je een trainingsgewoonte aanhoudt gedurende een langere periode.”

Livestream (live lessen op het scherm met zowel de instructeur als andere deelnemers zichtbaar) en on demand (niet-live, eerder opgenomen lessen op het scherm zonder andere deelnemers zichtbaar) workouts explodeerden in populariteit tijdens de pandemie, waardoor velen speculeerden dat dergelijke digitale fitness aanbiedingen sportscholen overbodig zouden kunnen maken.

Mensen keren massaal terug naar live ervaringen

Maar sinds de beperkingen van de lockdown zijn opgeheven, hebben sportscholen over de hele wereld zich sterk hersteld. Veel toonaangevende ketens hebben de bezettingsgraad van voor de pandemie al overschreden omdat fitnessfans massaal terugkeren naar live workout-ervaringen.

“Hoewel live lessen het beste zijn voor het maximaliseren van zowel fysiologische intensiteit als psychologische percepties, toont ons onderzoek aan dat livestream en on demand fitness lesformats haalbare opties zijn voor het blijven doen aan lichaamsbeweging,” voegt Bryce Hastings, Les Mills Hoofd van Onderzoek en co-auteur van het onderzoek, toe.

“Deelnemers aan het onderzoek gaven zelfs aan zich minder zelfbewust te voelen en zich minder zorgen te maken over hun prestaties tijdens de on-demand workout, wat het potentieel ervan onderstreept als toegangspoort tot regelmatige lichaamsbeweging voor nieuwkomers die zich misschien nog niet zeker genoeg voelen om deel te nemen aan een live fitnessles.

“Een live les in de sportschool blijft de topervaring, maar de opkomst van digitale fitness en flexibel werken versterkt het idee dat hybride fitnessgewoonten de norm zullen worden. Uit het 2021 Global Fitness Report bleek dat de meerderheid van de sporters nu de voorkeur geeft aan een 60:40-verdeling tussen sportschool en thuisworkouts, dus het zal interessant zijn om te zien hoe fitnessgewoonten verschuiven naarmate de wereld leert leven met Covid.”

Methodologie

Vierenvijftig regelmatige BODYCOMBAT deelnemers uit vijf verschillende sportscholen in de VS droegen een Bluetooth hartslagborstzender tijdens drie experimentele condities (live in de sportschool, livestream, on demande) voor dezelfde versie van de workout in willekeurige volgorde.

De live les werd gegeven in een sportschool of studio, waarbij alle deelnemers van die faciliteit aanwezig waren. De livestreamles werd thuis gevolgd, met alle deelnemers van die instelling op het scherm. De on demand-les werd thuis gevolgd, waarbij een eerder opgenomen video werd bekeken en er geen deelnemers op het scherm te zien waren.
Na elke sessie vulden de deelnemers een vragenlijst in met vragen over de mate van waargenomen inspanning, plezier en tevredenheid.

Body Pump Techniek sessie

Zondag 2 oktober wordt er door Inge tussen 12.15 en 13.15u een Body Pump techniek sessie gehouden voor onze leden. In deze sessie worden alle gebruikte technieken en oefeningen uitgebreid doorgenomen en geoefend.
Dit om onze gasten een nog betere Body Pump Workout te laten hebben en de voordelen van deze workout te ervaren. Ook kijken we alvast naar de nieuwe Body Pump release zodat je op de hoogte bent van de nieuwe oefeningen.

Kosten? Voor leden van Studio Perfect is deze techniek sessie gratis

Wil jij mee doen? Reserveer jouw plek via de Studio Perfect app!

Bron: Lesmills.com

Jak Phillipsdoor Jak Phillips